• 6 jaar garantie op nieuwe motoren
  • Officieel dealer van alle topmerken
  • Persoonlijk thuisbezorgd
  • Montage mogelijk
0512 764 766 ma t/m vr 9:00-18:00

Buitenboordmotor vervoeren

buitenboordmotor vervoeren
Nieuws & Tips

Waarschijnlijk vervoer je jouw buitenboordmotor ongeveer twee keer per jaar: om ‘m uit de stalling te halen en om hem weer op te bergen. Maar hoe kun je nu het beste een buitenboordmotor vervoeren zonder deze te beschadigen?

Hoe vervoer je een buitenboordmotor?

Rechtop

Heb je een buitenboordmotor met een pk van 2.5, 3.5, 4, 5, 6, 8 of 9,9? Dan kun je jouw motor rechtop vervoeren. In onderstaand figuur wordt de houding verduidelijkt:

buitenboordmotor vervoeren
Buitenboordmotor rechtop vervoeren

Heb je een buitenboordmotor met een hogere pk? Dan raden we altijd aan om het instructieboekje te lezen. Hierin staat beschreven hoe je de buitenboordmotor kan vervoeren.

Zijkant

Je kunt jouw buitenboordmotor ook liggend vervoeren. Heb je een buitenboordmotor met een pk van 4, 5, 6, 8 en 9.9? Zorg er dan voor dat de stuurknuppel omlaag ligt. Heb je een motor van 2.5 pk of 3.5 pk? Zorg er dan voor dat de stuurknuppel omhoog ligt. In onderstaand figuur wordt de houding verduidelijkt:

buitenboordmotor vervoeren
Buitenboordmotor op de zijkant vervoeren

Heb je een buitenboordmotor met een hogere pk? Dan raden we altijd aan om het instructieboekje te lezen. Hierin staat beschreven hoe je de buitenboordmotor kan vervoeren.

Maak de buitenboordmotor goed vast

Of je de buitenboordmotor nu rechtop of op de zijkant vervoert, het blijft belangrijk dat de buitenboordmotor goed vastzit. Dit voorkomt dat de buitenboordmotor per ongeluk verplaatst of beschadigd raakt.

Hoe voorkom je schade aan de motor tijdens het transport?

Haal de brandstof uit de motor

Het is belangrijk om de brandstof uit de buitenboordmotor te halen voordat je de motor gaat vervoeren. Dit voorkomt dat de motorolie gaat lekker en er schade aan de carburateur ontstaat. Laat de carburateur leeglopen door met een schroevendraaier de aftapplug los te draaien. Een andere mogelijkheid om de carburateur leeg te laten lopen, is om de buitenboordmotor te laten draaien met de brandstofkraan dicht. 

Ontluchting afsluiten

Als tweede is het belangrijk om de ontluchting goed af te sluiten en de brandstofkraan dicht te draaien voordat je de buitenboordmotor gaat vervoeren. Dit voorkomt onder andere een nare brandstof lucht. 

Voorkom schokken

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de buitenboordmotor stabiel staat of ligt. Zo kan de motor niet gaan schokken, bijvoorbeeld door onverharde wegen.

Rijd voorzichtig

Als laatste is het uiteraard van belang dat je voorzichtig rijdt. Een harde snelheid of onvoorzichtig rijgedrag kan de kans vergroten dat de buitenboordmotor beschadigd raakt.

Veelgestelde vragen

Kan ik de buitenboordmotor gewoon op de grond leggen tijdens het transport?

De buitenboordmotor kun je liggend vervoeren, mits deze goed vastzit. Vervoer de motor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk op de zijkant met de stuurknuppel omhoog. Zorg dat er geen brandstof meer in de motor zit.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de motor niet omvalt tijdens het transport?

Het is belangrijk om de buitenboordmotor goed vast te zetten. Dit voorkomt dat de motor omvalt. Het beste is om de motor in een rechte positie te vervoeren, bijvoorbeeld op een trekhaak.

Kan ik de buitenboordmotor gewoon achterin mijn auto leggen?

De buitenboordmotor kun je gewoon achterin de auto leggen, mits deze goed vastzit. Vervoer de motor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omhoog. Haal de brandstof uit de motor.

Kan ik een buitenboordmotor vervoeren op de trekhaak?

Je moet de buitenboordmotor stabiel vervoeren op de trekhaak. Vervoer de buitenboordmotor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omhoog. Zorg dat er geen brandstof in de motor zit.

Kan ik mijn buitenboordmotor liggend vervoeren?

De buitenboordmotor kun je liggend vervoeren. Vervoer de motor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk op de zijkant met de stuurknuppel omhoog. Zorg dat er geen brandstof meer in de motor zit.

Kan je een 4 takt buitenboordmotor liggend vervoeren?

Een 4 takt buitenboordmotor kun je liggend vervoeren. Vervoer de motor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk op de zijkant met de stuurknuppel omhoog. Zorg dat er geen brandstof meer in de motor zit.