• 6 jaar garantie op nieuwe motoren
 • Officieel dealer van alle topmerken
 • Persoonlijk thuisbezorgd
 • Montage mogelijk
0512 764 766 ma t/m vr 9:00-18:00

Diesel buitenboordmotor vs. benzine buitenboordmotor

Diesel buitenboordmotor
Nieuws & Tips

Vaak wordt een benzine buitenboordmotor gekozen in plaats van een diesel buitenboordmotor. Benzine motoren zijn veel bekender in de pleziervaart, terwijl dieselmotoren weinig meer voorkomen. Toch wordt er in de beroepsscheepvaart nog wel gebruikgemaakt van dieselmotoren. Wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten buitenboordmotoren en wat zijn de voordelen en nadelen?

Verschil benzine en diesel

Als we kijken naar de brandstof zelf, dan is er een verschil in ontstekingsmechanisme. Bij een benzine buitenboordmotor wordt de brandstof door de bougie ontstoken. Bij een diesel buitenboordmotor werkt dit net wat anders. In dit geval wordt de brandstof ontstoken door zelfontbranding. 

Ook zit er verschil in het gebruik van beide brandstoftanks. Een benzine buitenboordmotor wordt bijvoorbeeld veel meer gebruikt voor boten die lange vaartochten maken of hoge snelheden willen bereiken. Maar ook voor normale pleziervaarten wordt benzine veelvuldig gebruikt. Dieselmotoren zijn daarentegen beter geschikt voor grotere boten die meer vermogen en koppel vereisen, denk aan de beroepsscheepvaart. Ze hebben meestal een lager brandstofverbruik en een langere levensduur. Ze zijn ook veiliger met betrekking tot brandgevaar, omdat dieselbrandstof een hoger ontbrandingspunt heeft dan benzine. 

Voordelen benzine en diesel

Diesel buitenboordmotor

Zowel benzine- als dieselmotoren hebben een aantal voordelen. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Voordelen benzine buitenboordmotoren

Benzine is veruit de meest gebruikte brandstof. We onderscheiden 4-takt en 2-takt benzine motoren, waarbij 4-takt motoren steeds meer de standaard worden. Een aantal voordelen van benzine buitenboordmotoren ten opzichte van diesel motoren:

 • Een benzine motor is geschikt voor bijna elke boot.
 • Een benzine buitenboordmotor is krachtig.
 • Benzine is makkelijk onderweg bij te tanken.
 • Er is veel keuze in vermogen.
 • Benzine motoren zijn vaak lichter van gewicht.
 • Ze zijn makkelijker in onderhoud.
 • Ze zijn betaalbaar.

Voordelen diesel buitenboordmotoren

Ook diesel buitenboordmotoren hebben een aantal voordelen ten opzichte van benzine motoren:

 • Dieselmotoren zijn meer geschikt voor de beroepsvaart of grote boten die meer vermogen en koppel nodig hebben.
 • Dieselmotoren hebben een lager brandstofverbruik.
 • Ze hebben een langere levensduur.
 • Ze zijn minder brandgevaarlijk.

Nadelen benzine en diesel

Naast de vele voordelen die beide brandstoftanks hebben, zijn er natuurlijk ook nadelen die je in overweging kan nemen.

Nadelen benzine buitenboordmotoren

 • Een benzinemotor heeft, naarmate hij ouder wordt, meer onderhoud nodig.
 • Een benzine buitenboordmotor produceert meer uitlaatgassen. 

Nadelen diesel buitenboordmotoren

 • Een diesel buitenboordmotor is veel zwaarder dan een benzinemotor.
 • Een dieselmotor is veel minder geschikt voor de watersport. 
 • Een diesel buitenboordmotor produceert meer trillingen en geluid. 
 • Een diesel is vaak niet rendabel genoeg voor de pleziervaart door de duurdere aanschafwaarde en een gering aantal vaaruren. 

Topmerken buitenboordmotoren

Zoek je een buitenboordmotor van een absoluut topmerk? Bij ons vind je een breed assortiment nieuwe en jong gebruikte buitenboordmotoren van wereldmerken. Wij zijn officieel dealer van de topmerken Yamaha, Suzuki en Tohatsu. Hierdoor heb je de zekerheid van een wereldwijd garantie- en servicenetwerk. Ook voor de topmerken Honda en Mercury kun je bij ons terecht. 

Onderhoud buitenboordmotoren

Buitenboordmotor onderhoud

Buitenboordmotor onderhoud is belangrijk voor de levensduur, de werking en de veiligheid. Het beste is om direct na het vaarseizoen onderhoud te plegen. Ook kun je vlak voor het vaarseizoen onderhoud uitvoeren. Denk aan het verversen van de olie, het checken van de bougies, het controleren van de impeller en meer. Onderhoud kun je zelf doen, maar je kunt ook terecht bij de vakmensen van BuitenboordmotorWereld.nl.

Nieuwe buitenboordmotor kopen?

Wil je een nieuwe buitenboordmotor kopen? Maak dan goed de afweging of je gaat voor een diesel of benzine buitenboordmotor. Als je vaart voor je plezier, kun je beter gaan voor een benzine buitenboordmotor. Een diesel buitenboordmotor is vooral geschikt voor grote en zware boten die veel varen, bijvoorbeeld de beroepsvaart.

Voor benzine buitenboordmotoren kun je bij BuitenboordmotorWereld.nl terecht. Wij hebben buitenboordmotoren van de merken Yamaha, Suzuki, Tohatsu, Honda en Mercury. Bij aankoop van een nieuwe buitenboordmotor krijg je 6 jaar garantie, bij een tweedehands motor is dit 1 jaar. De motor wordt binnen twee dagen persoonlijk bij je thuisbezorgd.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een diesel en benzine?

Bij een benzine buitenboordmotor wordt de brandstof door de bougie ontstoken. Bij een diesel buitenboordmotor wordt de brandstof ontstoken door zelfontbranding. Ook is een dieselmotor meer geschikt voor de beroepsvaart. Benzine motoren worden vaker gebruikt voor de pleziervaart.