• 6 jaar garantie op nieuwe motoren
  • Officieel dealer van alle topmerken
  • Persoonlijk thuisbezorgd
  • Montage mogelijk
0512 764 766 ma t/m vr 9:00-18:00

Hoeveel pk zonder vaarbewijs?

Hoeveel pk zonder vaarbewijs
Nieuws & Tips

In de lente en zomer zijn er veel mensen op het water te vinden. Het is natuurlijk ook fijn om met warm weer heerlijk op het water te vertoeven met vrienden of familie. Maar vanaf hoeveel pk heb je een vaarbewijs nodig, en wanneer mag je het water op zonder vaarbewijs?

Bij hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

Veel mensen gaan er vanuit dat je een vaarbewijs nodig hebt bij een minimaal aantal pk’s. Maar wist je dat dit helemaal niet het geval is? Het varen zonder vaarbewijs hangt niet af van de hoeveelheid pk van de boot, maar van de grootte en snelheid van de boot. 

De snelheid hangt echter wel redelijk samen met het aantal pk’s. Zo moet je voor een boot die sneller dan 20 km per uur kan varen een vaarbewijs hebben. Een motor van 5 pk kan deze snelheid al overschrijden. Je kan dus al sneller een vaarbewijs nodig hebben dan je denkt.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

hoeveel pk zonder vaarbewijs

Het hebben van een vaarbewijs hangt dus niet direct samen met de hoeveelheid pk van de boot. Maar wel met andere punten, namelijk de snelheid van de boot en de lengte van de boot. Kortom, een vaarbewijs heb je nog als:

  • Je boot langer is dan 15 meter;
  • Je boot sneller dan 20 km per uur kan varen;
  • Je in de beroepsvaart zit.

Is je boot bijvoorbeeld 16 meter lang en kan deze 18 km per uur varen? Ook dan moet je in het bezit zijn van een vaarbewijs. Je boot hoeft namelijk al aan één van bovenstaande punten te voldoen om als schipper een vaarbewijs nodig te hebben. Voldoet je boot niet aan deze punten, dan heb je geen vaarbewijs nodig. Wel is het natuurlijk verstandig om op te hoogte te zijn van de regels op het water als je een boot bestuurt. We onderscheiden twee soorten vaarbewijzen: het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs.

Klein Vaarbewijs

Voor kleine pleziervaartuigen bestaat het Klein Vaarbewijs. Dit vaarbewijs is verplicht voor het gebruik van waterscooters, jetski’s of snelle motorboten. De vaartuigen waarvoor het Klein Vaarbewijs verplicht is hebben een snelheid van meer dan 20 km per uur en een afmeting van 15 tot 25 meter. Verder is het Klein Vaarbewijs verplicht voor schepen die voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt en die 15 tot 20 meter lang zijn. 

Groot Pleziervaartbewijs

Voor grote pleziervaartuigen bestaat het Groot Pleziervaartbewijs. Dit vaarbewijs is verplicht voor een pleziervaartuig of ander soort boot die toegang tot de grote wateren nodig heeft. Ook is een Groot Pleziervaartbewijs verplicht voor vaartuigen met een afmeting van 25 tot 40 meter. Voor een boot met meer dan 12 betalende passagiers en een afmeting vanaf 20 meter is een Groot Pleziervaartbewijs ook verplicht. Om het Groot Pleziervaartbewijs te krijgen, moet je in het bezit zijn van het Klein Vaarbewijs. 

Hoe oud moet je zijn voor het varen met een motorboot?

Hoeveel pk zonder vaarbewijs

De minimale leeftijd om een motorboot te besturen waarvoor minimaal een Klein Vaarbewijs voor nodig is, ligt op 18 jaar. Je kunt wel al eerder examen doen, net zoals dit met het rijexamen het geval is. Alleen mag je voor je 18e niet zelfstandig een boot besturen. 

Heb je geen vaarbewijs en wil je een motorboot besturen, dan mag dat vanaf 12 jaar. De voorwaarde hiervoor is wel dat de boot niet langer dan 7 meter is en hij maximaal 13 km per uur kan varen. Een roeiboot, waterfiets of kano die niet langer is dan 7 meter mag door alle leeftijden worden bestuurd. 

Je buitenboordmotor begrenzen

Heb je geen vaarbewijs, maar wil je wel graag varen op het water? De kans is groot dat je met jouw boot boven de 20 km per uur komt. In dit geval heb je dus een vaarbewijs nodig. Heb je dit niet of wil je deze niet halen, dan kun je ervoor kiezen om je buitenboordmotor te begrenzen. Dit zorgt ervoor dat je boot nooit sneller vaart dan 20 km, waardoor je niet de snelheid overschrijdt. Neem contact met ons op voor meer informatie over het begrenzen van je buitenboordmotor.

Buitenboordmotor kopen zonder vaarbewijs?

Wil je deze zomer lekker varen op het water en ben je toe aan een nieuwe buitenboordmotor? Bekijk dan ons aanbod buitenboordmotoren van verschillende topmerken. We hebben al buitenboordmotoren van 2.3 pk en 2.5 pk waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Heb je wel een vaarbewijs en ben je van het snelle varen? We hebben ook veel buitenboordmotoren met meer dan 100 pk. Voor ieder wat wils dus.

Veelgestelde vragen

Tot hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

Het aantal pk van een motor is niet bepalend voor het hebben van een vaarbewijs. Wel is de snelheid en de afmeting van de boot bepalend. Je mag een boot zonder vaarbewijs varen als de boot niet sneller gaat dan 20 km per uur en niet langer is dan 15 meter.

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Een vaarbewijs heb je nodig als je boot langer is dan 15 meter, sneller gaat dan 20 km per uur of als het een boot in de beroepsvaart is. Je boot hoeft al aan één van deze punten te voldoen om als schipper een vaarbewijs nodig te hebben.

Wanneer heb ik een klein vaarbewijs nodig?

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het gebruik van waterscooters, jetski’s of snelle motorboten die een snelheid hebben van meer dan 20 km per uur en een afmeting van 15 tot 25 meter. Verder is het Klein Vaarbewijs verplicht voor schepen met bedrijfsdoeleinden die 15 tot 20 meter lang zijn.

Vanaf wanneer is een vaarbewijs nodig?

Een vaarbewijs is nodig als je boot sneller is dan 20 km per uur en langer is dan 15 meter. Voor het varen met een vaarbewijs moet je 18 jaar of ouder zijn.

Waar mag je varen zonder vaarbewijs?

Varen zonder vaarbewijs mag op kleine rivieren, wateren en plassen (zonder beroepsvaart) met een boot die maximaal 15 meter is en maximaal 20 km per uur vaart. Het is niet aan te raden om op grote wateren (zoals het IJsselmeer of de Maas) te varen zonder gedegen kennis en voorbereiding.