• 6 jaar garantie op nieuwe motoren
 • Officieel dealer van alle topmerken
 • Persoonlijk thuisbezorgd
 • Montage mogelijk
0512 764 766 ma t/m vr 9:00-18:00

Voordelen en nadelen van een elektrische buitenboordmotor

elektrische buitenboordmotor
Nieuws & Tips

Je kan er niet meer omheen: elektrische motoren zijn overal. Vooral in auto’s groeit de populariteit, maar ook elektrische buitenboordmotoren zijn meer bezig met een opmars. Is een elektrische buitenboordmotor wat voor jou, of kun je toch beter bij een benzine motor blijven? We zetten de feiten voor je op een rij.

Wat is een elektrische buitenboordmotor?

Wat een elektrische buitenboordmotor is, zit al in de naam: dit type buitenboordmotor werkt op elektriciteit. De stroom wordt geleverd door een accu. Dit is compleet anders ten opzichte van een motor die op benzine werkt. 

Elektrische buitenboordmotor vs. fluistermotor

Een elektrische buitenboordmotor wordt vaak gezien als een fluistermotor. Toch zit er een verschil tussen deze motoren. Zoals de naam fluistermotor al zegt, is dit type motor ontzettend stil. Een fluistermotor heeft een kracht van 12 volt. Een elektrische buitenboordmotor heeft meer kracht, namelijk 24 volt of hoger. Door de hogere kracht van de motor maakt een elektrische motor dus iets meer lawaai.

Ben je een visser? Dan is een fluistermotor ideaal. Je kan hiermee namelijk bijna geruisloos varen. Je kan een elektrische motor en een fluistermotor ook combineren. Vaar met de elektrische motor op je boot naar de desbetreffende vislocatie op het water en vaar het laatste stukje op de fluistermotor. Zo merken de vissen je aanwezigheid niet.

Een fluistermotor is ook geschikt voor opblaasbootjes, kajaks, kano’s (tot circa 25 kg) en rubberbootjes (tot circa 50 kg).

Waarom wel een elektrische buitenboordmotor kopen?

elektrische buitenboordmotor

Zit je eraan te denken om een elektrische buitenboordmotor te kopen? Misschien halen onderstaande redenen je over om een elektrische motor aan te schaffen.

 • Een elektrische buitenboordmotor is milieuvriendelijk, doordat het geen schadelijke gassen uitstoot. 
 • Een elektrische motor voor je boot is goedkoper door de lage onderhoudskosten.
 • Een elektrische buitenboordmotor is stankvrij.
 • Een elektrische buitenboordmotor is, zonder de accu, zeer licht.
 • Een elektrische motor is zeer stil, wat erg handig kan zijn in de natuur.
 • Met een elektrische motor mag je overal varen, omdat het voldoet aan alle emissieregels.

Waarom geen elektrische buitenboordmotor kopen?

Er zijn ook redenen om geen elektrische buitenboordmotor te kopen en voor een benzine motor te gaan. 

 • De accuduur van een elektrische buitenboordmotor is beperkt. Op een benzinemotor kun je langer varen.
 • De elektrische motor is minder krachtig. Als je dus houdt van snelheid of avontuur, dan kun je een elektrische buitenboordmotor beter links laten liggen.
 • Het opladen van de accu kost relatief veel tijd. Met een benzinemotor ben je na een korte tankbeurt weer klaar om te varen.
 • Benzine is nog steeds de meest gebruikte brandstoftank en geschikt voor bijna elke boot.
 • Benzine motoren hebben veel meer keuze in vermogen.
 • Als u extra lang wilt varen met een benzinetank, dan kun je de brandstoftank uitbreiden met een extra externe benzinetank.

Alternatieve buitenboordmotoren

elektrische buitenboordmotor

Misschien twijfel je nog tussen een elektrische buitenboordmotor en een benzinemotor. Wist je dat BuitenboordmotorWereld.nl combinaties heeft? Zo heb een benzinemotor, maar met een elektrische touch

Buitenboordmotor elektrische start

We hebben bijvoorbeeld meer dan honderd buitenboordmotoren met een elektrische start

Het fijne van een elektrische start is dat je met slechts één druk op de knop je buitenboordmotor start. Dit is veel makkelijker dan met een startkoord. Voor een buitenboordmotor met een elektrische start moet je een accu hebben.

Milieuvriendelijke buitenboordmotoren

Wil je geen elektrische motor voor je boot, maar wel een milieuvriendelijk alternatief? Al onze buitenboordmotoren zijn milieuvriendelijk! Vooral onze nieuwste motoren voldoen aan de allerlaatste milieu- en emissieregels. Zo zijn ze voorzien van een 4-takt smering. Een milieuvriendelijk voordeel van een 4-takt motor is dat er geen olie bij hoeft, je kan dus pure benzine tanken. Ook is een 4-takt motor zuiniger en betrouwbaarder dan een 2-takt motor.

Buitenboordmotor met afstandsbediening

Nog een luxe functie om het echte elektrische gevoel te krijgen is om een 4-takt buitenboordmotor met afstandsbediening te nemen. Middels afstandsbediening kun je de buitenboordmotor op afstand in de boot besturen, bijvoorbeeld met behulp van een stuurwiel of roer.

Accessoires buitenboordmotor

Ben je op zoek naar accessoires die ervoor zorgen dat jouw boot makkelijker vaart, brandstof bespaart en comfort bevordert? Een elektrische trim of een ruddersafe zijn voorbeelden van accessoires die je hierbij kunnen helpen. Neem contact met ons op, wij kunnen met je meekijken hoe je het beste uit jouw boot en motor haalt.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste elektrische buitenboordmotor?

Wat de beste elektrische buitenboordmotor is, bepaal je zelf. Denk aan een favoriet merk. Maar ook stuwkracht, uiterlijk, gewicht en stroomverbruik kunnen meewegen in je keuze.

Hoe lang kun je varen met een elektrische buitenboordmotor?

Het verschilt per elektrische buitenboordmotor hoe lang je kan varen. Heb je een 12 volt motor, dan kun je ongeveer 4 uur varen op half gas. Er zijn ook elektrische motoren die het 6 uur volhouden. Kijk dus goed naar het voltage.

Hoeveel pk heeft een elektrische buitenboordmotor?

Om het pk van een elektrische buitenboordmotor te berekenen, kijk je naar de stuwkracht (Lbs) of kilowatt. 1 kW is omgerekend 1,36 pk. Een boot met een 10 kW motor heeft dus een vermogen van 13,6 pk. Een motor van 150 Lbs is vergelijkbaar met een 4 pk benzinemotor.